Söta drömmar i eget rum

Tills nu har Ebba sovit i vårt sovrum. I söndags flyttade hon till eget rum. Rummet har en längre tid varit klart i övrigt, men nu ställde vi in spjälsängen och hängde upp sänghimlen i taket. Första natten vaknade Ebba bara en gång och sov till klockan 10 morgonen efter! Det måste ha varit skönt att sova själv!


Så sover en Ebba! Spjälsängen är över 70 år gammal. Jag rustade
upp den i somras, vilket var ett jätteprojekt. Sängen består nog av
mer spackel än trä.



Ikea, Ikea, Ikea...vad gjorde vi utan Ikea? Nästan allt i rummet är
därifrån; stol, förvaringsmöbler, lådor, garderob, matta, taklampa,
barnmöblemanget, tavla, sänghimmel, fönsterlampa, kudde,
kramdjur, sängkläder, plastbackar, korg...



Djungelrum! Mattan är gräset, i taket hänger en gul plastsol (lampan)
och den målade väggen är djungeln.

Ännu mer kalas och inredd toalett

Jag tog Lindas kommentar (i inlägget nedan) på orden och bjöd grannarna på tårta idag, tillsammans med makens föräldrar. Med andra ord har vi även idag haft fullt hus här hemma, 10 personer närmare bestämt. Tårtorna som imorse var en och en halv är nu en halv och en mindre bit.

I sista minuten innan gårdagens kalas hann jag dekorera om toaletten. Innan var där mycket blekt, nu är det bättre.

På golvet finns en alldeles för grön matta, som ska bytas ut mot en
rosa sådan. Ingenting passar egentligen till den gröna keramikranden
på väggen, färgen är helt omöjlig att matcha utan att rummet blir för
kyligt.

Hyllorna är furuhyllor som jag laserat bruna. Dekorationerna på dem
och den gröna ampelkrukan inhandlade jag på trädgårdsmässan i
Stockholm härom helgen.

Kalas del 2: 1-års kort

Det här pop-up kortet har jag gjort åt Ebba. Hon har ju inte så stor behållning av det just nu, men jag tänker att det ska sparas som minne tills hon blir äldre.




Idén till det här kortet har jag tagit från en bok som heter "kortboken".
Där finns mallar till aporna och palmen. Bilderna är kalkerade till
färgat papper, utklippta och limmade. Dikten hittade jag på
Internet. Jag tycker det är en väldigt fin text.

1-års kalas

Idag har vi haft 1-års kalas i Vandö! Med 35 personer här blev det en hel del presenter, både leksaker, kläder och annat smått och gott. Av makens föräldrar fick Ebba (eller vi) en sulky, mycket bra!

Ebba hade först lite svårt att förstå varför det kom fram en massa människor till henne och sträckte fram paket, men efter ett tag fattade hon grejen och kröp glatt omkring med presentsnöre runt halsen. Jag tror hon tyckte att det var ett bra kalas.

Jag bakade tre tårtor och har mer än en och en halv kvar. Någon som vill komma på fika till Vandö imorgon? Jag bjuder den som vill komma!


Mimmitårta, bilden är färdigköpt, grädden har jag färgat med
karamellfärg.



Också en tårta.










Ebba åt en hel bulle själv!


Cool Ebba!


Yep, vi har likadana kläder, jag har varit på Me&i party och kunde
inte låta bli...


Ja må hon leva...!

Idag fyller min fina dotter Ebba 1 år! Att säga att tiden går fort är inte att överdriva!!!

För exakt ett år sedan idag gick vattnet klockan sex på morgonen när jag gick på toaletten. Vid åtta på morgonen (vilket är om 6 minuter) var vi inne på BB. Jag kontrollerades och det konstaterades att jag hade svaga värkar var 10:e minut. Vi blev hemskickade, tog vägen via pizzerian och lade oss sedan på sängen och försökte sova. Värkarna blev allt kraftigare och kom tätare, trots att jag satte mig på en pall i duschen. Maken klockade värkar men trodde nog inte riktigt det var på allvar innan jag började ställa mig på alla fyra i soffan när det tog ont. Vid 3-tiden var det 3 minuter mellan värkarna och vi åkte igen in till BB (lugnt, inte alls så där hysteriskt som i filmerna). Då var jag öppen 4 cm och vi fick ett rum direkt. Jag fick lustgas och sedan epidural, som var rena himmelriket. Exakt klockan 24.00 föddes Ebba, efter en utdragen krystning som slutade med sugklocka. Sammantaget kändes förlossningen som en positiv upplevelse, trots att jag sprack mycket och inte kunde sitta på flera veckor. Maken gjorde helt klart sin del av jobbet den där dagen också, han stöttade och peppade på bästa sätt, som den idrottslärare han är...

Det senaste året kan jag tveklöst säga att har varit det bästa i mitt liv. Jag älskar att vara mamma. Jag tittar på min dotter många gånger varje dag och tänker att hon är så söt och så fin och...alldeles alldeles underbar. Det är märkligt med tidens gång, för på samma gång som det känns som om året har gått fort så känns det som om Ebba alltid har funnits. Jag har tidigare alltid tänkt att man inte ska leva för sina barn, men hur ska man kunna låta bli att göra det? Hon är mitt liv! ♥♥♥♥




En mycket liten Ebba på BB


Italiensk lax

Ännu ett smarrigt recept kommer här. Det här var dagens middag och om jag säger att det smalt i munnen så överdriver jag inte! Testa så får du se!

Italiensk lax

500 g laxfilé utan skinn och ben
8 st potatisar (600g)
6 st soltorkade tomater i olja
1,5 msk av tomatoljan
1,5 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1 st vitlöksklyfta
1 dl grovriven lagrad ost
100 g rucolasallad

1. Sätt ugnen på 225°. Skölj och skär potatisen i bitar. Lägg den på ett stort ugnssäkert fat. Häll över 1/2 msk olja och blanda runt. Stek mitt i ugnen ca 20 min.
2. Skär laxen i stora kuber. Ta ut potatis och lägg laxen på samma fat. Krydda med salt och peppar. Stek ytterligare ca 10 min.
3. Grovhacka tomaterna och blanda dem med 1 msk olja och pressad vitlök.
4. Häll tomatoljan över lax och potatis. Strö över osten och lite av rucolasalladen. Servera resten till.


Mustig cajungryta med kyckling

Jag har ett recepttips till er! Den här rätten, den smakar mumma vill jag lova! Kycklingen och den starka korven gör sig verkligen tillsammans.

Mustig cajungryta med kyckling

450 g kycklingfilé, strimlad
2 msk kinesisk soja
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 msk olja
1,5 tsk (eller mindre) chilipulver
1 tsk oregano
0,5 tsk timjan
2 krm spiskummin
1 burk krossade tomater
3 st lagerblad
1 tsk farinsocker
1 dl vatten
1 köttbuljongtärning
0,5 dl grädde, valfri sort
3 st chorizo

1. Blanda kycklingbitarna med soja.
2. Stek gul och vit lök mjuk i olja. Tillsätt kryddorna och
låt dem fräsa med.
3. Tillsätt tomater, lagerblad, farinsocker, vatten och hackad buljongtärning. Koka upp och lägg ner kycklingbitarna att sjuda 15 min under lock.
4. Skiva och stek korven. Lägg ner den i grytan tillsammans med grädden. Låt grytan koka upp.
5. Servera med kokt ris och sallad.

 


Gardiner och vårbilder

Puh, den här helgen har varit intensiv, trots att jag mest bara varit hemma. Jag har sandpapprat och laserat två hyllor till toaletten, varit till frisören (nu är jag mörk!), bakat diverse bakverk (tillsammans med maken) till 35 personer, sytt gardiner till arbetsrummet och toaletten och nu precis städat huset. Nu behöver jag en paus.

Gardinerna på toaletten skulle bestå av två olika tyger, ett grönt och ett guld. Guldtyget var dock så snett klippt både i övre och nedre kanten att det var 20 cm för kort när jag klippt det rakt...jag hoppas det går att reklamera. Bild på toastylingen får ni när allt är klart, men här kommer arbetsrummet:


En onödigt mörk bild, jag lyckades inte ta en ljusare. Ni ser en skymt
av gardinerna i arbetsrummet i varje fall. Gammaldags rosor är det i
mönstret.


Också naturen har gjort sitt jobb den här helgen. Isen har släppt, nu har vi flytande vatten i Vandöfjärden.


Bilden är tagen från insidan, från vardagsrumsfönstret mot
Vandöfjörden.
Vatten, äntligen!


På marken nedanför vardagsrummet hittar man tussilago. Pinnarna
markerar små bärbuskar.



Närmast huset blir det gräsmatta, längre ner mot vattnet naturtomt
som ska redas upp bättre senare. Vassen ska också kapas och så
planerar vi att lägga sand vid strandkanten och bygga brygga och
bastu sedan när vi blir rika...



Från köksfönstret ser vi mot Orrfjärden, där finns inte heller någon is
längre. Snart dyker nog fiskebåtarna upp!



Hjärtat i halsgropen

Jag sitter på jobbet just nu. Har varit effektiv och gjort allt färdigt, nu är det bara att bida tiden tills klockan blir 4. Jag känner mig lite så där som om luften har gått ur mig. Igår när jag gick in på Internet för att se var min ansökan till höstens universitetsstudier ligger insåg jag att det står att jag är obehörig till alla kurser jag har sökt, trots att de flesta endast kräver grundläggande behörighet. Man kan nog säga att jag fick hjärtat i halsgropen. Jag har en svensk universitetsexamen tidigare, det är ju rätt märkligt att jag sluppit in till den utbildningen om jag är obehörig....och sista ansökningsdag är idag. Därför har jag ringt Antagningen idag, säkert 40 gånger. Inte så lätt att komma fram, jag hamnade inte ens i telefonkö. Nu till slut fick jag tag på dem. Det visade sig att mina kompletteringar, alltså betygen, inte registrerats. Med tanke på att det är en månad sedan jag skickade dem är det rätt märkligt och tjejen i telefonen rådde mig att skicka komplettringarna en gång till. "Puh" känner jag, "var det bara det". Men det var ju en j-vla tur att jag kollade upp det!!!

Jag har en hel massa jag har tänkt göra före Ebbas 1-års kalas nästa helg (den 24:e). Jag ska scrappa ett kort åt Ebba, sandpappra och lasera hyllor, sy gardiner till toalett och arbetsrum, baka till typ 35 personer, städa (lite extra har jag tänkt dessutom), klippa mig, på måndag kväll ska jag leta renoveringsmaterial med L till hennes nya lägenhet och på tisdag kväll är det träning. Är det någon som tror att jag kommer att hinna? Jag skulle behöva en assistent, som Anna Anka!

Älsklingsgris, en ny kisse & vardagsrum

Igår var jag och L till Stockholm på Trädgårdsmässa. Hela dagen blev mycket lyckad. Jag köpte inte en enda liten planta, men desto mer inredningsprylar till altanen och toaletten. Det visades inte speciellt mycket stenläggning och knappt några häckar eller andra blomanordningar. Broschyrer fanns det också ett fåtal. Mest fanns där lökar, små blomplantor och diverse inredningsprylar till altan och trädgård. Vi hade 6,5 timmar på mässan och det var precis lagom, vi hann runt lokalen men inte desto mer. Framförallt är jag nöjd med grisen jag köpte. Ja, jag menar allvar, jag köpte en gris! Den är inte levande, utan det är en stålgris som ska stå på trappan till altanen. På sommaren ska den fyllas med blommor, till hösten med äpplen och till julen med till exempel mossa eller julgransbollar (och varför inte en röd rosett runt halsen).


En av de här grisarna ville jag först köpa, men de
var beställningsvara, så jag köpte en liknande gris,
men i mörkare brunt.


Den senare tiden har jag scrappat ett kort till min vän M som fyllde 28 år. Hon är av japansk härkomst och därför ville jag göra ett kort i den tappningen...jag har ingen aning om vad texten betyder...


Svart cardstock som stomme som är dekorerad med diverse
mönsterpapper. Pappren är skrapade med en speciell kantskrapare.
Det rödrutiga pappret har jag klippt vågor i och gjort hål med en
hålstans. Den japanska texten skrev jag ut från datorn och kanterna
chalkade jag med chestnut roan. Katten är kalkerad och målad med
akvarellfärger, den sitter på 3D-kuddar. Knapparna har jag sytt fast
med svart floss och de orange kryssen är sydda med orange floss.
De silvriga halvstenarna är självfästande. Texten är delvis skriven
med svart penna och de resterande bosktäverna är delar av
kylskåpspoesi.

Lite ordning har jag ju nu som tidigare nämnt också fått på vardagsrummet. Här kommer bilder:


De orange gardinerna, den tillhörande kudden i soffan och den
terrakottafärgade mattan är nya.
Det gapar tomt på bordet för att alla
dekorationer hamnar i Ebbas små händer.






Post påsk

Så var då påsken över för i år. Påskriset åker ut idag. Det har varit en bra helg, även om vädret var trist den senare delen av veckan. Jag fick hastigt förhoppningar när det var så fint väder i några dagar och så föll mitt hopp liksom hårt när det sedan blev mulet, disigt och började snöa (!).

Igår kväll var jag och tränade, som brukligt tisdagkvällar. När gympaledaren hoppade runt där på golvet och visade en massa komplicerade (?) steg kände jag att "nej, jag orkar inte lära mig det där!". Jag var helt slut, hade ingen energi eller kraft. Antagligen var det för tidigt att börja träna igen efter att jag varit förkyld, jag är fortfarande snörvlig efter två veckor. Det slutade med att jag satte mig ner på golvet längst bak i salen och åt en ask russin och mandlar. Jag tror inte att jag någonsin förut har satt mig ner vid sidan under ett träningspass.

I övrigt har jag flera roliga saker planerade under våren och försommaren; nu på lördag ska jag och L på trädgårsmässa till Stockholm, om 2 veckor ska vi fira Ebbas 1-års dag med att bjuda hela släkten (typ 50 personer!), i början av maj ska hela familjen till Stockholm över helgen och hälsa på kusin E med blivande man och i början av juni ska jag till Uppsala med en gammal och två nya vänner. Shopping och bad på Fyrishov står då på schemat. Och så ska vi ju förstås fixa med huset och trädgården också!


Våren är här!

Så härligt det är! Våren är här! Äntligen lyser solen och fåglarna kvittrar. Jag har precis varit ut i gummistövlar och jacka för att med svärfar diskutera vilka träd som ska fällas på tomten. Jag var också över till grannarna för att fråga dem om lov att ta ner några träd som står i rån. Där ska planteras häck så småningom. Jag ser fram emot att börja greja på utsidan under våren; måla panelen på huset ett andra varv, måla stenfoten, bygga klart altanen, odlingslådor och trädgårdskompostlådor. Grusvägen ner till sjön ska förlängas och ris ska brännas!

Maken plockade ut några stolar på altanen igår. Att ha möjlighet sitta och fika ute på vår altan i vårsolen och se ut över vår tomt och vattnet gör mig alldeles säkert förvissad om att det helt enkelt är toppen att ha hus!

Ebba kryper med en väldig fart nuförtiden. Hon följer efter mig vart jag än går, biter på allt och river ner det mesta. För en stund sedan hittade jag henne med min prydnadskyckling av trä i munnen. Fjärrkontrollerna är favoriterna och lådorna i köket är ibland helt tomma. Slagfält kallas det visst. Här kommer ett bevis:



Ta hand om dig och varandra! Njut av solen!

Vem är klok som en uggla?

Ett nytt kort har jag lyckats scrappa den senaste tiden. Detta mottogs av min makes barndomsvän och tillika Ebbas gummor M när hon fyllde 33 år.


Stommen är gjort av svart cardstock. Jag har limmat på en ruta av
grön cardstock och sedan en ruta av blommigt mönsterpapper.
Mönsterpappret är chalkat med chestnut roan och jag har streckat
kanterna med en brun stabilopenna. Jag limmade fast en rektangel av
röd cardstock och sedan en rektangel av prickigt mönsterpapper.
Mönsterpapprets kanter är eldade och chalkade. Jag klippte till en
rektangel av brun cardstock med mönstersax. Ugglan ritade jag med
kalkerpapper på ett linjerat papper, fyllde i med svart penna, ögonen
gjorde jag med 3D-lack och kanterna är chalkade och streckade med
brun Stabilopenna. Siffran 33 är utskriven på datorn, cirklarna är
klippta med sax och kanterna chalkade. Bladen och blommorna är
sprayade med Glimmer Mist och limmade. Blommorna sitter fast i
varandra med en gul nit. Bandet är eldat i kanterna och limmat.


Idag är det långfredag och helgen är fullbokad med trevliga besök och utflykter. Idag kommer min kusin och vän E hit, imorgon blir det middag hos svärisarna, på söndag ska vi till min bror med sambo på fika och på måndag kanske det blir något med familjen E-J. Det är första gången på mycket länge som jag har en "helgkänsla". Jag jobbade i onsdags och torsdags och ska igen på jobb på tisdag, så nu är det ju faktiskt helgledigt.

Jag måste också passa på att återigen gratulera min kusin och vän L till hennes lägenhetsköp! GRATTIS!!! Det kommer bli toppen och jag ser fram emot att hjälpa dig planera renovering och inredning!!!

RSS 2.0