Plugg och allmänt tugg

Idag har jag registrerat mig till alla de tre kurser jag ska läsa under hösten; arbetspsykologi 15 hp, personalekonomi personal och ekonomi 7,5 hp och personalekonomi organisation och ledarskap 7,5 hp. Därmed fick jag tillgång till den webbaserade plattform där all undervisning, grupparbeten, seminarier och uppgifter kommer att finnas och göras. Som tur är ska jag läsa alla tre kurser vid samma universitet, Mittuniversitetet. Annars hade det blivit rörigt vill jag lova, det räcker som det är, med tre kurser som löper parallellt och kan krocka när som helst, böcker som jag måste ha koll på när jag måste låna och hur länge jag måste få behålla. Viss undervisning sker också i realtid på dagtid. Arbetspsykologin har t.ex. en träff varje torsdag. Ebba kommer vara hemma med mig, men jag hoppas det fungerar ändå. Föreläsningar tror jag kan fungera, jag kan sätta igång datorn eller koppla bilden till tv:n och sitta med Ebba på golvet. Seminarier där jag behöver sitta på en stol och skriva på tangentbordet kan bli svårare.

Nåja, en dag i taget. En bok i taget. En uppgift i taget. Andas.

När jag läste till socionom i Örebro var jag bland de yngsta i klassen. Jag började direkt efter gymnasiet, många var 10-15 år äldre än mig. Ju äldre kvinnorna var (vi var bara kvinnor) desto mer stressade var de över kurser, kursplaner, litteratur och studierna i allmänhet. Jag vet att jag tänkte "ta det lugnt, det kommer, det är bara första dagen av kursen". Jag hade studievana, för dem var det åratal sedan de satt i skolbänken. Nu är jag själv en av de äldre, men jag hoppas kunna behålla lugnet. Jag ska komma ihåg det jag tänkte då.

Jag har annars varit flitig och tvättat alla fönster denna vecka. Bilarna är rena, utsidan nästan färdig så långt vi planerar i höst och idag har jag bakat småkakor så vi har något att bjuda på om vi får besök. Maränger med citron och mandel, kolasnittar med solrosfrön och drömmar. Drömmarna blev riktigt äckliga, jag använda olivolja istället för matolja, vilket gav en läskig bismak. Maken tänkte baka bullar imorgon.

Imorgon ska vi också till Eckerö på middag, närmare bestämt till min bror D, hans sambo S och deras lilla bebis Gabriel. Det är alltid roligt att träffa dem och Gabriel gör ju förstås inte saken sämre.


Texas Longhorn

Jag lovade en recension på den, i Mariehamn, nya restaurangen Texas Longhorn. Här kommer den.

Min upplevelse var att lokalen var rätt tråkigt inredd. Några djurhuvuden på väggen och detaljer i trä räckte inte för ett mysigt Texasintryck. Det behövs mera lull-lull.

På menyn fanns främst kött, olika köttbitar i olika storlekar. Till förrätt delade maken och jag på en korg med chips, kött och salsablandning. Det var gott, men en köttbit var så seg att jag fick spotta ut den. Till huvudrätt tog maken baconlindad oxfilé och jag entrecote, båda med pommes frites. Köttet i båda huvudrätterna var väldigt mört, antagligen bland det möraste kött jag ätit. Smaken var bra och innan förrätten fick vi sallad med en god dressing.

Notan blev inte billig. Oxfilén kostade 28,50€!

Personalen var trevlig och det fanns tillräckligt med sittplatser trots en del gäster.

Sammantaget vill jag ge Texas Longhorn 3 poäng av 5 möjliga. Med viss tillpiffning av lokalen skulle de kunna få 3,5/4 poäng. 


Pre studier

Jag försöker få undan så mycket som möjligt innan studierna börjar 30 augusti, för att minimera risken för att hitta på undanflykter för att läsa... Vi tvättade och städade båda bilarna idag.

Ebba var med och tvättade, se här:


Maken klädde Ebba i sin fotbollströja för några dagar sedan. Det var populärt:Imorgon ska vi till nya restaurangen Texas Longhorn och äta middag tillsammans med ett annat par. Jag får väl komma med en recension sedan. På tal om det har jag varit till Korvgörans och ätit också, ris och räkor. De fick helt godkänt, portionen var enorm och priserna rimliga.

Jämlikhet, barnkläder i synnerhet

Jag är en hyfsat modernt tänkande kvinna. Som yngre kallade jag mig själv feminist, men med åren har ordet fått negativt klang och jag kanske inte alltid håller med feministerna, så jag väljer numera att säga att jag tror på jämlikhet.

 

För mig är det inte så viktigt att både maken och jag utför samma sysslor i hemmet. Jag kan ta på mig det klassiskt kvinnliga, som att baka och sy, bara maken bär tungt, klättrar högst och förstår sig på allehanda maskiner och apparater. Ärligt talat är många av hans sysslor för fysiskt tunga för mig och även om jag bestämde mig för att utföra dem skulle det ta mycket längre tid för mig än för honom. Flertalet sysslor i hemmet är det ingen av oss som tycker känns lockande, men de måste göras av någon. Vi väljer kanske den klassiska sysslofördelningen för att det är mest praktiskt i praktiken, det leder till minst tjafs, minst dubbelarbete och minst tidåtgång. Det viktigaste för mig är att vi båda lägger ner ungefär lika mycket tid på produktivt arbete i hemmet. Jag vill inte slita medan han ligger på sofflocket.

 

I övrigt anser jag det vara oerhört viktigt att män och kvinnor har samma möjligheter. Det ska finnas lika rätt till utbildning och män och kvinnor ska få samma lön för lika arbete. Tyvärr tjänar ju kvinnor idag sämre än män och väljs mer sällan till ledande tjänster, trots att det finns fler kvinnor med högre utbildning. Jag upplever också att det klassiskt kvinnliga ofta anses sämre än det klassiskt manliga; det är de manliga dragen som anses viktiga hos en ledare och typiskt manliga yrken ger bättre betalt än kvinnliga sådana.

 

Det här är saker jag sällan diskuterar numera. Som tonåring ropade jag gärna ut mina åsikter i megafon, men jag har lärt mig att det är lätt att i misstag trampa på ömma tår.

 

Diskussionen om färger på flick- respektive pojkkläder är dock något jag mer eller mindre ofrivilligt hamnar mitt i med jämna mellanrum sedan jag fick barn. Det har hänt många gånger när jag har klätt min dotter i rosa eller rött att personer kommenterat det ungefär ”ska du klä henne så flickigt”.

 

Jag kan hålla med om att klädavdelningarna för flickor innehåller väldigt mycket rosa och rött och avdelningarna för pojkar mycket blått och grönt. Om du som förälder inte gillar rosa får du leta länge efter kläder till din flicka. Jag anser dock att klädfrågan får oförtjänt mycket fokus i jämlikhetsdebatten. Jag tycker inte den hör hemma där alls. Risken med att fokusera på fel saker tror jag är att man missar de riktigt viktiga frågorna i jämlikhetsdebatten.

 

Hur jag än gör så är det jag som förälder som väljer barnens kläder. I och med det påverkar jag möjligtvis deras klädstil också på längre sikt, det oberoende av om det är flickigt, pojkigt, punkigt, uppklätt eller retro jag väljer. Men skulle det faktum att jag klär min flicka i rosa kunna leda till att hon i förlängningen inte har samma möjligheter på arbetsmarknaden som män som vuxen? Kommer hon inte våga ta för sig för att hon hade kjol när hon var liten? Eller vad är det egentligen man är rädd för? Jag tror att man har gjort en koppling som egentligen inte existerar mellan dessa frågor.

 

Och har man inte också i den här frågan nedvärderat det flickiga till förmån för det pojkiga? Knappt ens de mest feministiska feministerna klär sina pojkar i kjol eller klänning (och vilken man vill klä sig i klänning som vuxen?). Jag tror de flesta föräldrar klär sina pojkar så de inte ska misstas för flickor, men flickor ska alltså kläs i blått?

 

Varför är det så fult att vara en typisk flicka eller en typisk kvinna? Är det inte i så fall den återspeglingen som kan ge en liten flicka dålig självkänsla och senare leda till brist på förmåga att hävda sig på arbetsmarknaden?

 

Eller har jag missat något?


Nästan höst?

Vart har egentligen den senaste tiden tagit vägen? Jag kommer inte ens ihåg, måste jag erkänna. Vi jobbar så mycket vi orkar och hinner, försöker få färdigt på gården innan maken återgår till jobb måndag morgon. Jag är nöjd med sommarens resultat. Gräsmattan börjar bli en gräsmatta, huset är färdigmålat, Ebba har en gunga, gräsklipparen rullar, det växer i grönsakslandet, diverse buskar och fruktträd är planterade, taket är nästan färdigt förutom ett kantbräde, idag planterade vi ner det sista av syrénhäcken mot grannarna och altanen är åtminstone påbörjad, om än inte klar och underarbetet är klart för nästa års förrådsbygge.

Senaste lördag var på bröllop till grannarna, mycket trevligt förutom den stund då vi åt middag utanför partytältet (eftersom vi inte fick rum inuti) och blev rätt regnvåta. Imorgon är det dags för kräftskiva. Vi ska bara en bit längre ner i Bastö, cykelavstånd från oss, men mamma ska vara barnvakt åt Ebba så vi kan dricka några snapsar. Jag hoppas Ebba håller sig frisk, hon spydde i sängen i går kväll, två gånger, men jag tror hon hade ätit eller druckit något opassande för hon fick ingen feber och har mått bra idag.

Nu när maken ska börja jobba igen känns det nästan som om jag kommer få tråkigt. Jag har trivts så bra med att vara hemma, men om jag inte hade börjat studera skulle jag nästan ha velat börja jobba på deltid, åtminstone från våren. Det trodde jag aldrig att jag skulle säga, vad har hänt med mig?


Jaaa!!!

Jag kom in på arbetspsykologin, jiiihuuu!!! Nu blir det att läsa personalekonomi på halvtid och arbetspsykologi på halvtid. Precis vad jag ville! Kurserna går på halv- och kvartsfart vilket innebär att jag kommer läsa 150% första delen av terminen…och ha Ebba med mig hemma. Men, det ska gå bra! Jag har bestämt att det ska gå!

 

Idag har jag målat hälften av baksidan på huset. Inte så mycket kvar nu. Det är många penseldrag innan ett helt hus är målat.

 

Imorgon ska vi på bröllop till närmaste grannarna. Ebba har haft feber idag och är snuvig, men vi har tänkt gå på bröllop även om hon är lite sjuk. Vi kan gå hem imellan om det blir jobbigt och jag hoppas det fungerar att gå och lägga henne hemma och gå och kolla henne med jämna mellanrum. Vi partajar ju inte längre bort än några meter från vår tomtgräns. Jag ser partytältet från köksfönstret där jag sitter just nu.

 

Nu ska snart Usain Bolt springa final, måste kolla. Baj baj!

 


En bra dag

Trots att jag inte sov alls inatt. Ja, jag menar inte alls, jag slumrade något efter 8-tiden imorse, så har det varit en bra dag idag. Kusin-vitamin L kom till oss på besök idag efter lunch, eller rättare sagt till mig, för maken och dotra åkte till Sverige för att handla mat imorse. Efter välbehövligt kaffe, allmänt snack, en tur till blombutiken, paj till middag som maken lagade åt mig igår (är jag bortskämd eller bortskämd???) åkte jag och L till Eckerö och min bror med sambo och lilla bebis.

Om jag hade fått skulle jag ha tagit bebis Gabriel med mig hem. Han måste vara den sötaste bebisen någonsin (förutom Ebba natyrlich). Min lillebror var världens sötaste linblonda lilla pojke som barn, om jag kunde skulle jag gå tillbaka i tiden och ge honom en kram. Gabriel har potential för att bli ännu sötare.


Jag blir ju alldeles bebissjuk!


Sötaste bebisen!


Mamma S, jag och kusin vitamin L.


Me, my and I!

Vad ser du fram emot?
Att börja studera i höst. I must be crazy.

Vad vill du ha just nu?

Jag känner mig rätt nöjd, har just ätit brownie med glass och fått en hel del gjort idag...mera pengar?

Vad kommer du köra för look/stil i höst?
Det blir liksom mest hemmamjukisar med en urtvättad t-skjorta så här på ledig-mammatid. Kläder är jag dock annars hyfsat intresserad av, så jag får välan säga den tillräckligt moderna men rätt avslappnade stilen. Jag gillar inte att sticka ut för mycket, men vill se fräsch ut.

Trend jag aldrig vill se igen:

Finns det något fulare än hockeyfrilla? Den fulaste existerande trenden måste vara haremsbyxor. Usch.

Hur svarar du i hemtelefonen?
"Hallå" eller "Jonna".

Ringer det mycket till dig?
Nej, det kan jag inte påstå. Jag ringer sällan själv heller, skickar oftast sms. Som tonåring kunde jag prata i telefon i timmar...och timmar.

Vem ringde du senast?
Jag kommer inte ens ihåg? Jo, makens mamma, jag frågade om hon och hennes man ville komma till oss och spela kort. Ja, jo idag ringde jag sådana där tråkiga samtal också, till exempel till skattebyrån för att höja procenten på skattekortet. Samtalet tog 1 timme. Trots att jag hade räknat ut allt i förväg. Sedan var han ändå inte nöjd utan jag fick ringa banken och så skattekillen igen. Som tack fick jag 9 % höjning på skatten.

Hur mycket pengar har du?

På banken? Öh, det känns rätt privat. Nog har jag flera tusen eurosar, men det är meningen att de ska räcka hela studietiden så det är inte så mycket trots allt. Man kan säga att jag planerar att leva upp vår buffert de närmaste 1,5 åren.

Pratar du fortfarande med personen du kysste senast?

Han sitter i soffan några meter ifrån mig och vi brukar nog prata med varandra mellan varven, ja.

Vad åt du senast?
Brownie med nutella och hasselnötter samt vaniljglass.

Är du polare med grannarna?
Ja, det kan man kanske kalla oss, åtminstone är vi på tydlig vänskaplig fot. Jag är bjuden på närmaste grannens bröllop inkommande lördag.

Har du varit på ett party?
Det var vanligt med party när jag gick i lågstadiet. En gång hade jag det hemma hos mig tillsammans med en kompis. Vi gav inbjudningskort som hade en inbjudan på varje sida, men den som var på andra sidan kortet fick bara komma om den på första sidan inte ville. Då var det bästa idén någonsin, nu undrar jag vad vi tänkte med. Det måste vara ett bevis på personlig utveckling.

Var är dina syskon just nu?
En gissning är att min lillebror är hemma och byter blöja på sin idag 7 dagar gamla son. Min lillasyster sitter antagligen framför datorn och spelar the Sims. Min storebror jobbar nog, antingen på jobbet eller husbygget.

Vilken tid gick du upp imorse?

Maken väckte mig kvart i 11. Det kändes som tidigt. Eftersom jag dragit på mig hjärnhinneinflammation har jag sovit lääänge på morgnarna senaste tiden.

Mest spelad låt på min iPod:

Sådana moderniteter har jag inte. Jag är inte särskilt intresserad av musik och kan inte sjunga en ren ton.

Nynnar på:
Det är knappt så jag kan nynna heller.

Kökspryl jag inte kan vara utan:

Kylskåp.

Fikar gärna på:

Hm, Bagarstugan? Jag hamnar oftast där, men jag vet inte riktigt varför. Kanske jag vill trängas med andra mammor?

Bästa romanen:
Milleniumböckerna av Stieg Larsson är några av de bästa böcker jag har läst de senaste åren.

Favoritdjur:
Mina katter Kelso och Uno.

Vilket är ditt tydligaste karaktärsdrag?
Jaa,aa...maken svarar "envis" och det är nog vad jag själv hade svarat också. Jag är galet envis, på gott och ont. Jag kan inte lägga ner ens när jag borde.

Vad ville du bli när du var liten?
Hårfrisörska. Nu skulle jag tycka det var tråkigt, bara tanken på att kallprata om samma saker dagarna i ända gör mig trött.

Vilket är ditt starkaste minne från barndomen?
Det finns inte ett, men de kretsar kring samma person. Min granne och kusin Emilia och alla de hyss vi gjorde, ledda av mig. Vi hade en koja i skogen dit vi smet utan lov, vi smet till stranden ett par kilometer bort utan lov och nakna till en granne en bit bort och frågade efter godis utan lov (det var mycket utan lov) och alla de storslagna lögner jag slog i henne, som jag inte ens vågar berätta om för er. Jag kommer ihåg när vi lekte med my little ponys vid dammen på gården, när hennes bror föll genom isen i samma damm, när jag sov över hos henne och var rädd i mörkret, när vi bestämde att jag skulle sova över hos henne trots att jag inte fick och jag gömde mig i en garderob när mamma kom för att hämta mig och Emilia gav mig ett knäckebröd för att jag inte skulle bli hungrig. Jag skulle kunna fortsätta hur länge som helst.

Vem var ditt livs första stora kärlek?
John som gick i min klass i ettan till trean. Han var inte kär i mig, men hans bästa kompis var det.

Vilken är din värsta skräck?
Cancer, framförallt vill jag inte lida.

Hur vill du helst transportera dig?

Med bil. Jag är allergisk mot cyklar.

Vilken är din största last?
Allt som är sött; godis och bakverk. Maken gillar det salta vilket innebär att vi äter både ock. Det krävs karaktär för att hålla sig smal.

Vilken modetrend var du tidig med att upptäcka?
Jag var den första i min klass som började noppa ögonbrynen. Jag gjorde det en natt när jag inte kunde sova och sedan tog de andra efter. När de flesta hade noppat sina stod det klart att det var min kompis Maya som hade de med finast form.

Vilken egenskap uppskattar du allra mest hos en vän?
Lojalitet.

Vad handlade ditt senaste utbrott om?
Jag hade ett smärre utbrott tidigare ikväll när jag inte kunde komma fram till om jag saknar tillbakabetalning från Ellos eller inte, trots storslagna uträkningar. På Ellos säger de "ditt konto står på noll, jag har inga andra uppgifter". Suck, nu blir jag irriterad igen.

Vad använder du för parfym?
"Curious" av Britney Spears. Jag passar i tjejiga, söta dofter.

Vad har du gått för utbildning?
Vikingaåsens skola klass 1-halva trean, Strandnäs skola klass halva trean-9, Ålands Yrkesskola sociala linjen klass 10-12, Örebro universitet klass 13-15,5 och nu ska jag studera 1,5 år till. Herregud, vad skola, mer än halva livet!

Vad är det fulaste klädesplagg du äger?
Jag brukar slänga fula kläder. Ibland undrar jag var de är sedan när jag vill ha dem i varje fall. Nu har jag varit duktig och sålt kläder på Bettans bod en gång. Man borde ju föra till second hand annars... Men, alltså, det är klart att fula, urtvättade, men bekväma, mjukiskläder finns det ju en hög av.

Vilken maträtt är din paradrätt?

Maken är den med paradrätter. Jag är bra på att laga gräddsås.

Vara gift med Tobbe Grahn resten av livet men se ut som Precious-skådisen eller se ut som Audrina Patridge resten av livet men aldrig få ligga med nån igen?
Who?

Det fjantigaste du vet:
Kanske folk som vill vara häftiga, sådana som spelar, resultatet blir liksom motsatsen.

Kan man hata någon för resten av sitt liv?
Jo, om personen i fråga har gjort en riktigt illa och inte ångrar sig sedan, inte gör annorlunda i resten av livet. Jag tror det är fullt möjligt tyvärr, men förstås inte särskilt konstruktivt.

Vilken är din favorit bland tecknade serier?
Hm, tecknade serier är inte min cup of tea, jag sympati-ser dem dock tillsammans med maken ibland.

Badkar eller duschkabin?
Duschkabin. Jag gillar och har bubbelbad men det tar så länge att fylla det där jättekaret och så tar varmvattnet slut lagom till duschdags.

Vilken är den bästa film du sett senaste månaden?

Kick-Ass, om en kille som försöker vara superhjälte. Den kan jag rekommendera.

Apelsin- eller äppeljuice?
Apelsin, men jag gillar gula blandjuicer bäst. Apelsin är starkt.

Vad var det senaste du handlade?
Bebiskläder till min brors med sambos lilla Gabriel.

Vad gör dig fullkomligt jävla rosenrasande?

Manipulativ elakhet.

När besökte du ett sjukhus senast?
Förra måndagen när Gabriel hade fötts var jag till BB och hälsade på.

Vad har du i din väska?
Mobiltelefon, nycklar, plånbok, kvitton, en penna, läppfett.

Vad är du tacksam för idag?
Regnet och att vår nya självgående gräsklippare, Automowern, rullar. Om den inte hade gjort det hade antagligen min man börjat gråta.

Tranor betyder...?

Tidigare i somras höll jag på krocka med en trana när jag kom körandes på Vandövägen. Det var högt gräs vid sidan av vägen och tranan steg ut på vägen, först med sitt ena långa ben och sedan det andra. Jag väjde hastigt över till andra sidan, lyckades bara precis undvika en krock. Mycket märkligt kändes det, närmast som att vara med i en disneyfilm, för den liknade nästan en flamingo. Det var vad jag tänkte när den klev ut på vägen; "satan, en flamingo!".

I veckan stod det en trana på vår gård och i fredags morse stod där hela tre stycken! De var inte långt från mig, utspridda över bakgården och de skrek åt varandra. Ett annorlunda skrik, liksom hest, det har jag aldrig hört förut. Jag undrar vad det betyder när man har tre tranor på sin gård, av någon anledning känns det som om det är djur som kommer med betydelse.


Tranan på vår bakgård. Den flyttade inte ens på sig trots att jag gick
ut på altanen och fotograferade.

RSS 2.0