Solsidan

Ja, förresten, om ni inte har sett serien "Solsidan" som går på tv4 fredagar efter "Let´s dance" - se den! Jag skrattar högt! Skämten är så träffande, livet är ju så där, även om det förstås är något tillskruvat i serien. Helt klart sevärt- dagens tips från mig!

Lek, bokmärken & sjuka grejer

Vi hade besök av familjen J i onsdags och för första gången såg jag Ebba leka med ett annat barn, deras 2-åriga dotter A. Leka bredvid kanske är mer sanningsenligt.



Ikväll har vi varit på 40-års kalas till min mans vän U. Jag tillverkade ett bokmärke åt henne igår. Inte mycket för världen, men det var vad jag hann svänga ihop och tillsammans med en orkidé blev det en present.


Det högra bokmärket gav jag bort

Det här måste vara det vara det sjukaste jag sett på länge. Ändå tycker jag att jag ser en hel del sjukt mest hela tiden. Detta är ett tvklipp som visar Tiger Woods föredetta älskarinna, en tidigare porrstjärna, som nu tillsammans med sin advokat går ut i tv och kräver en personlig ursäkt av Woods då han ljugit och sårat henne.




Ny design

Jag försöker glädjas åt vintern, för vi har ju verkligen en sådan sort man brukar önska sig. Jag har också varit väldigt nöjd med snön, men efter sportlovet får det gärna bli vår för min del. Jag längtar efter lite solstrålar och "knoppar som brister". Våren är min favoritårstid, på något sätt lyckas jag alltid bli lika överraskad av kraften i ljuset och värmen. Traditionsenligt brukar de första vårtecknen dyka upp strax efter min födelsedag och jag fyller år 5 mars, nästa fredag.

Också den tidigare bloggdesignen kändes överdrivet mörk och vintrig. Ny design kommer med vattenanemoner.

Tackkort

Jag har tillverkat kort åt våra fina grannar som tack för kryssningen, som vi ju faktiskt blev bjudna på! Två grannpar mottog kort, men jag gjorde totalt fyra stycken. Tänker att jag säkert kommer få anledning att tacka någon annan också ännu.


Diverse mönsterpapper som jag klippt och monterat så att det bildar
ett landskap. Jag har målat svarta konturer med penna runt alla delar.
Solen, molnen, trädstammarna, trädkronorna, fåret, alptopparna och
vägen har jag målat med akvarellfärger och klippt ut. Fåret sitter fast
med 3D-kuddar. Texten är utskriven med en textapparat.

Här är en kul grej. Det finns en räknare som kan räkna ut hur svår- eller lättläst din blogg är. Min tycks då vara lättläst. Se hur det är med din blogg här: http://lix.se/index.php?f=1

Buried alive!

Ingen kan klaga på vintern i år i varje fall, det är en sak som är säker. Det finns enorma mängder snö där på utsidan och jag vet inte när jag senast såg marken. I november?

Vi trotsade kylan idag för en gnutta frisk luft och några vintriga fotografier. Ebba gillar inte kylan och inte heller pulkan. Hon ser mest...butter ut. Hon är nog en innebebis. I varje fall fick hon dras med att stanna ute en stund, påbyltad som en michelingubbe.


En säl...eller en bebis...? (Jag vet, hon är ingen bebis längre, men hon
och jag har kommit överens om att jag får kalla henne bebis tills hon
fyller 1 år...)


Seriöst mycket snö!


Det var i den vallen hon satt på ovanstående bild


Så mycket vitt på altanen!


Jag tror att vi snart blir begravda i snö! (Okej, nu överdriver jag lite)


Dörrbokstäver

Det har funnits dåligt med tid för scrappande den senaste veckan. Igår lyckades jag dock äntligen sätta mig ner en stund och idag har jag gjort färdigt min senaste kreation; dörrbokstäver som bildar ordet "Ebba". Det är meningen att det ska bli en födelsedagspresent åt Ebba. Hur jag ska få dem att hållas på hennes dörr är oklart...sinnitarra?


20 cm höga träbokstäver från Panduro. Jag målade
kanterna på alla bokstäver med akrylfärg
.


Två av bokstäverna tapetserade jag med mönstrat
papper på dubbelsidigt limpapper.


Sedan dekorerade jag dem med diverse prylar.


Bokstaven "e" är tapetserad med mönsterpapper på dubbelsidigt
limpapper. Jag har chalkat kanterna med chestnut roan och dekorerat
dem med guldglitterlim. De små tagsen har jag textat för hand, klippt
ut, chalkat med chestnut roan och satt öljetter i. De hänger i pärlfloss
och guldsnöre som är limmade på baksidan. Blommorna, bladen och
fjärilen är sprayade med Glimmer Mist och limmade. De små rosorna
har jag dekorerat med guldglitterlim.







Bokstaven "b" har jag målat först med ljusrosa akrylfärg, sedan
krackelerande färg och så mörkrosa färg på det. Jag har sedan
sprayat hela bokstaven med Glimmer Mist och dekorerat kanterna
med guldglitterlim. Jag har trätt rosa floss i knapparna och sedan
limmat dem. Det rosa snöret är virat och ändorna är limmade på
baksidan.


Bokstaven "b" är tapetserad med mönsterpapper på dubbelsidigt
limpapper. Kanterna är chalkade med chestnut roan och dekorerade
med guldglitterlim. Siffrorna och halvpärlorna är självhäftande. Det
lila bandet har jag knutit till en rosett.


Bokstaven "a" har jag målat med blå akrylfärg och sprayat med
Glimmer Mist. Kanterna är chalkade med chestnut roan och
dekorerade med guldglitterlim. Jag virade vit spets runt bokstaven
och limmade fast ändorna på baksidan. I spetsen sydde jag fast blåa
pärlor 3 och 3. Blommorna och bladen är sprayade med Glimmer Mist
och limmade. Bladen är också dekorerade med guldglitterlim.





Fastlagstisdag & grekiska köttbullar

Som ett stort fan av Anthon Berg- choklad gillar jag naturligtvis fastlagsbullar också. Jag är en sucker för mandelmassa helt enkelt. Marsipan är ofta för sött, men mandelmassan används tillsammans med till exempel choklad och vetebullar, vilket ger lagom mycket sötma.

Visste ni förresten att semlan från början åts enbart på fettisddagen under fastlagen i större delen av Sverige. Senare, när svenskarnas intresse för fastan minskade, blev det tradition att äta den varje tisdag under fastans sju veckor. I Skåne åts dock fastlagsbullen enligt traditionen enbart på fastlagssöndagen, senare även veckorna före. I dag börjar bageritillverkade semlor säljas strax efter jul (ibland till och med före jul) och finns tillgängliga varje dag fram till påsk.

 

Enligt en annan historiebeskrivning i muntlig tradition, var semlor från början släta bullar som var bland det enda som fick ätas under fastan. För att dryga ut denna mat började folk göra hål i semlorna och lägga in olika andra godsaker, vilket med tiden utvecklades till den vispgrädde och mandelmassa som numera anses vara det riktiga innehållet i Sverige. Detta skulle vara bakgrunden till att semlor äts från fettisdagen och fram till påsk. (Källa: Wikipedia)

 

 

Förutom ovanstående semla har jag idag också avnjutit en mycket välsmakande middag, tillagad av min man. Recept som följer:

 

GREKISKA KÖTTBULLAR I TOMATSÅS

 

Köttbullar


1 dl ströbröd
1,5 dl mjölk
1 gul lök
500 g nötfärs
0,5-1 tsk salt
1 ägg
1 krm svartpeppar
1 msk torkad oregano
200 g fetaost

Tomatsås

400 g krossade tomater
2 msk ajvar relish
0,5 tärning grönsaksbuljong i 3 dl vatten
salt
svartpeppar
lite socker
dragon
oregano

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Lägg ströbröd för att svälla i mjölken. Skala och finhacka löken.
3. Blanda färsen med salt tills den blir fast. Rör ner ströbrödsblandningen arbeta ner den tills färsen blir fast igen. Tillsätt lök, ägg, peppar, oregano och smula i fetaosten. Blanda och forma färsen till stora köttbullar. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Sätt in mitt i ugnen 10-15 minuter.
4. Koka upp pastasåsen och lägg i köttbullarna.
5. Servera med pasta eller ris



Kryssning och nya taggor

Jag tror det är rimligt att säga att jag är trött. Det är nog ingen överdrift. Kryssningen blev lyckad, den innebar en jäkla massa mat, bubbelbad, trevligt sällskap, någon dans (jag måste allvarligt talat träna upp min kondition, jag orkade inte ens trampa i takt i buggen!), en och annan drink men också ett hyfsat tidigt godnatt. Jag kände mig som en småbarnsförälder när jag var tvungen att gå till kojs klockan ett. Trots runt 6,5 timmars nattsömn med en komplettering på tre timmars eftermiddagssömn är jag idag som en urvriden trasa. Jag är trött. Trött.

Ebba hade vi lämnat i brors med sambos goda vård och där hade allt gått bra. Ebba var glad (och vaken) hela dagen. Kvällen och natten spenderade hon hos min mor. Idag åkte jag och hämtade henne och då hade Ebba fått sina första två tänder! En uppe och en nere. Utan gnäll, utan feber. En tredje är också på väg upp. Mammas lilla pussgurka, nu kommer taggorna också!


Bara bra

Ikväll har jag varit och ätit biffburgare på Dinos tillsammans med en hög andra tjejer. Jag känner några sedan tidigare, har pratat med en del och vissa var främlingar. Trevligt var det och trots att jag bangade den efterföljande bowlingen på grund av trötthet/översocialisering/morgondagens kryssning var det mycket trevligt, värdefullt och alldeles alldeles lagom.

Hemma igen nu, tillsammans med min man och numera ständigt munpussande dotter. Imorgon kryssning med grannarna på Birka. Taxin kommer efter oss kl. 08.30 och tar oss till färjan för allehanda aktiviteter, god mat och troligtvis en drink för mycket. Som tur är kommer barnvakterna, min bror med sambo hit på morgonen. De har en tjänst innestående nu, det hade varit jobbigt att åka till Eckerö för att lämna Ebba klockan...tja, 5-6 på morgonen och kanske ha blivit tvungen att lämna henne mammig och illvrålandes och åka på kryssning ett dygn. 

Just nu är det bara bra. Bara bra.

Känner du för att skratta? Se då denna video. Har du redan sett den förut? Se den igen, det är den värd.


Bilder

Dagens bilder


På väg ut på promenad


Sur brukar jag bli när det ska kläs på!


En bild på mig själv hör ju inte till vanligheterna.
Au naturel.



Det här är ju en suddig bild, men på något sätt fin
ändå. Ser hon inte nästan ut som en plastdocka?
Mammas pussgurka.

Pannkakor the American way

Idag hade jag lunchbesök. Vännen C som även fyller år blev bjuden på amerikansk brunch. I detta ingick stekt bacon, stekt prinskorv, äggröra, amerikanska panncakes med keso, ananas och sirap (match made in heaven!), gott bröd, ost, apelsinmarmelad, melon, juice och kaffe. Jag vet inte vad han tyckte, men jag tycker mat är som bäst när den är så onyttig som möjligt.

EXTRA FLUFFIGA AMERIKANSKA PANNKAKOR ca 8 st


Ingredienser

3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 tsk bakpulver
0.5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
3.5 dl filmjölk/naturell yoghurt
0.5 dl matolja
1 st ägg, delat
Smör för stekning

 

Gör så här

1. Rör ihop de torra ingredienserna.

2. Blanda i filmjölk, matolja och äggula och vispa till en slät smet.

3. Vispa äggvitan till ett hårt skum och vänd ner det i smeten.

4. Värm en stekpanna med lite smör. Häll 0,5 - 1 dl smet i pannan. Tänk på att inte ha för het panna.

5. Vänd pannkakan då bubblor formas på ovansidan.

 


ÄGGRÖRA 6 portioner


Ingredienser

10 ägg

3 dl grädde

1 dl mjölk

salt

peppar

 

Gör så här

1. Vispa ihop alla ingredienser.
2. Värm smeten på medelvärme i en kastrull eller stekpanna med lite smör. Rör hela tiden med en träsked tills det börjar stelna. Ta av kastrullen från värmen innan det stelnar helt.
3. Äggröran ska serveras krämig.

 


Trött mamma

Trött, trött, trött. Bebis vaken klockan 6.45, till stan med gnälliga barn och L och sedan besök av kusin-vitamin. Jag måste gå och lägga mig. Jisses, jag måste gå och lägga mig innan klockan 11! Detta är inte likt mig.

Ebbis-bebbis

Gårdagens planer blev framflyttade tills imorgon, så jag hade en lugn måndag. Välbehövligt med en paus, speciellt med tanke på att Ebba har börjat vakna klockan 7 på morgnarna samtidigt som hon i princip har slutat sova på dagarna. Hon har helt enkelt inte tid att sova. Mamma, hon är trött.

Jag har börjat dekorera träbokstäverna som ska hänga på Ebbas dörr. Bilder kommer senare när de är klara.

Någon efterlyste en bild på Ebba när hon står. Här kommer en sådan...



Och en bild på Ebba tillsammans med farmor



När man är bebis kan man använda det mesta som bitleksak. Ovanligt bitvänlig tycks dock musmattan vara.


Härliga helg och ännu ett kort

Söndag idag, efter en mycket trevlig helg. Ebba åkte till sin farmor i torsdags för att bli över natten. Jag tog morgonfärjan till Stockholm på fredagen. Dagen gick förstås i shoppandets tecken; alldeles för mycket kläder åt mig, en hel del välbehövliga kläder i storlek 80 åt Ebba och alldeles för dyra scrapbookinggrejer från Panduro. Jag inhandlade träbokstäver som ska bilda namnet "Ebba" och diverse tillbehör för att kunna klä bokstäverna och tillverka en dörrskylt till hennes rum.

Efter att min vän M slutat arbeta gick vi hem till henne och åt en god middag och tog det lugnt. Det var alldeles lagom och mycket trevligt. Med syftet att gå i så dyra butiker att vi omöjligtvis kunde hitta något att shoppa åkte vi lördag eftermiddag till Söder och strosade i små mysiga butiker. Jag gillar Stockholm, om jag inte bodde på Åland skulle jag bo där. 

Denna dag har det kalasats eftersom min lilla (stora) lillebror fyller 25 år. Han som var alldeles vithårig och luktade bebis ska snart själv bli pappa. Livet går framåt, dag för dag blir vi alla äldre och förhoppningsvis något klokare.

Ebba har varit som ett plåster på mig idag, inte ens min man har fått hålla henne. Hon måste ha saknat mig när jag var borta. Hon har börjat pussa mig på munnen, med munnen öppen och tungan ut. Alldeles blöt blir jag.

Detta stora kort på totalt 23x18 cm har jag tillverkat, inte bara idag, utan lite nu och då under ett par veckor. Ikväll blev det klart. Vem ska få det? Jag har ingen planerad mottagare. Någon som är intresserad?


Bakgrunden som är 18x14 cm är kalkerad, målad med akvarellfärg och
noga utskuren med skalpell. Jag limmade fast bakgrunden på ett
OH-papper och sedan limmade jag fast OH-pappret på det mönstrade
pappret med 3D-kuddar i mellan. Skalbaggen är även den kalkerad,
målad med akvarellfärger och sitter fast med 3D-kuddar. 3D-kuddarna
ger en tredimensionell effekt som inte syns så bra på bilderna. Blomman
är tillverkad av två pappersblommor som jag målat med glitterlim och
monterat på varandra tillsammans med en pärla som är platt på baksidan.
Under själva bilden har jag satt först svart papper, så vitt och sedan
kortstommen som också är svart.




Här syns 3D-effekten något bättre.

Schema för inkommande vecka

Idag: klipp och färg av håret, packa Ebbas väska eftersom hon ska sova hos sin farmor inatt, hänga upp tavlor hos pappa, packa min egen väska inför resan imorgon och sedan försöka somna i tid (före...3...??).

Imorgon: resa till Stockholm kl.8.00, shopping, umgänge med vännen M där jag också blir över natten

Lördag: valbara aktiviteter i Stockholm på dagen, hemresa på kvällen

Söndag: kalas hos min bror D som fyller 25 år, babysim kl. 16

Måndag: till stan med vännen L för lunch, promenad och lite inköp

Tisdag: träning på Idrottsgården kl.19.30-21.00

Onsdag: besök av vännen L

Torsdag: lunchbesök av vännen C, som dessutom fyller år (jag ska bjuda honom på något gott!)

Fredag: middag på Dinos och diskobowling med diverse tjejer

Lördag: åka med Ebba till min bror med sambo tidigt tidigt på morgonen och sedan vidare på kryssning med Birka med grannarna. God mat, dans och för mycket alkoholhaltiga drycker med andra ord.

Söndag: jag hoppas någon kör hem Ebba till oss för jag planerar att vara bakis :)


De som säger att det är enformigt eller långtråkigt att vara hemma mammaledig vet inte vad de pratar om!

Så många trevliga bloggbesökare!

Jag kollade just statistiken för min blogg och såg att jag hade 48 individuella besökare igår. Antalet besökare går uppåt, vilket ju är roligt! Ni som läser, vad är det ni hittar här som gör att ni kommer tillbaka? Är det något ni skulle vilja se eller läsa mera om här på bloggen? Vad kan jag förändra? Det är okej att komma med kritik, I can handle it!

Jag vägde mig idag och nu har jag 600 gram kvar att gå ner, sedan har jag gått ner alla 27 graviditetskilon (men nu går det seeeegt!). Ropa inte grattis ännu dock, jag har inte nått målet...måste orka kämpa lite till...bara lite till *Jonna, skärp dig nu!*

Vintage Rose bäddset

Inredningen hos oss har hittills dominerats av strikt funkis, men mitt nya projekt är att våga satsa på inredning med gammaldags känsla, sådan som jag verkligen gillar. Tanken är att inredningsdetaljer och möbler i gammaldags stil ska liva upp den stela funkisen, bidra med liv, charm och personlighet. Jag har inte kommit speciellt långt med mitt nya projekt, men nya sängkläder införskaffade jag på Åhléns under senaste Uppsalaresan.


Vintage Rose från Åhléns


Hos oss tillsammans med en brun pläd och kuddar

En bild från imorse på Ebba i spjälsängen lägger jag också in.


RSS 2.0