Gott nytt år!


Inredning & recept på cheesecake med After Eight

Min far håller på renoverar sitt lilla hus invändigt. Jag har sytt gardiner och draperier till hela huset här innan jul, vilket tydligen inverkade inspirerande eftersom han nu målar om allt han kan komma på... Igår var vi och köpte verktyg, målfärg och en jättesnygg svart fondtapet med träd till vardagsrummet. Han ska också måla om köksskåpen och byta knoppar och bänkskiva. Vi ska även till Ikea för att komplettera med en del nya möbler. Huset kommer bli ett helt annat. Det är roligt med inredning. Jag kunde lätt lägga ner min socionomkarriär och börja arbeta som någonsorts inredningskonsult istället. Men det krävs toppbetyg till inredningsarkitekt och så vet jag inte om jag är tillräckligt duktig i alla fall sen. Eller om det går att få kunder på bara någon sorts kurser i inredning. Tänk om man bara var en sådan person som vågade satsa...att våga ta risken, det är svårt...

På nyårsafton ska vi till grannarna. Vi är fyra nya hus i vårt område här ute i Finström, Vandö. Här fanns bara skog tidigare. Vi träffas ibland och senast var i höstas då det vankades kräftskiva hemma hos oss. Redan vid det tillfället talades det om nyårsfest hos grannarna. Knytis blir det och vi ska ta med oss efterrätten. Den här gången blir det cheesecake med After Eight. Eftersom det är en av de godaste efterrätter jag ätit lägger jag upp receptet från kokboken Två sytrars söta. Den som inte gillar after eight (alltså mintchoklad) bör dock välja något annat.

Cheesecake med After Eight

ca. 12 digestivekex
75 g smält smör

Fyllning
800 g philadelphiaost
2,5 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
4 ägg
ca. 16 bitar After Eight


Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda digestivekex och smör i matberedare. Tryck ut blandningen i botten på en bakform med löstagbar kant och kyl medan fyllningen görs.

Rör ihop philadelphiaost och socker. Blanda i vetemjöl, vaniljsocker och salt och vispa till en slät smet. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör ordentligt.

Häll hälften av fyllningen i pajskalet och grädda i ca. 10 minuter eller tills kakan stelnat något. Lägg försiktigt ut ca. 8 bitar After Eight och fyll på med resten av smeten. Grädda i ytterligare ca. 50 minuter i nedre delen av ugnen. Fyllningen kommer fortfarande att kännas lös när den tas ut men stelnar när den kallnar. Låt kakan svalna något och dekorera sedan med flera After Eight.

Låt kakan kallna helt och lossa den sedan försiktigt ur formen med en kniv. Kakan är godast om den får stå i kylen över natten.


Sist, men inte minst lägger jag upp en bild på min fagra dotter från kvällens bad. Det är farmor som badar.



JULBILDER

Jag lägger upp lite bilder från gårdagens julfirande...


Dukat bord. Tygservetterna och servettringarna räckte inte laget runt,
men det måste ju finnas viktigare saker...som finns det hjärterum så
finns det stjärterum till exempel :) Ett bord till stod bredvid det som
finns på bilden.


Jag trädde vita pärlor på silvertråd...


Och köpte några julgransbollar till dekoration


Julgranen...och det här är bara en del av de paket som fanns under
granen innan det var färdigt!


Lite julmat




Snörena var roligast och pappren också rätt skoj. Grejerna inuti var
inte så viktiga.

Jag tror jag spricker

Allvarligt. Jag tror att jag kommer att spricka. De kilon jag har förlorat kommer vara tillbaka hastigt om jag fortsätter så här. Vad gott det är med julmat. Och efterrätter. Och godis. Och glögg.

Julafton blev mycket lyckad. Det var första gången vi firade hemma hos oss i vårt hus. 10 personer var vi sammanlagt, julbordet dignade och jag fick massor med julklappar. Bäst tyckte jag om julklappen jag fick av min man; ett halsband, örhängen och en ring, alla i silver med en stor genomskinlig sten av bergskristall på varje del. Mest behövligt var den bensindrivna grästrimmern och gruslasset (!) som min man fick av sina föräldrar. En fördel med att vara gift är ju att också partnerns klappar är lite bådas... Ebbas julklappshög ska vi inte ens tala om...den var...enorm! Det var nästan så vi inte orkade öppna alla ;) Bara isen tjocknar nu så ska vi ta med oss varm o´boy, mackor, pilkgrejerna som min man fick och Ebba i pulkan som hon fick och dra ut på isen. Det är vinter det.

Ikväll har vi varit till vännerna L & D och haft knytis med den kvarvarande julmaten. Vi hade alldeles för mycket julmat kvar och fortfarande finns det kvar. Kanske man skulle sätta det på posten till Afrikas barn?? Nog lever vi i överflöd. Min man är nu på traditionsenlig juldagsfest med grabbarna. Temat är som vanligt "blanda bästa drinken", vilket alltså innebär att det blir rätt många och märkliga drinkar...

God Jul!


Jul jul strålande jul

Jag har en känsla av att det kommer ligga många klappar under granen detta år. Jag hade inte tänkt köpa några julklappar åt Ebba eftersom hon ännu är så liten...jag har köpt 9 (!) stycken. Och det är bara jag. Jag gissar att mormor och farmor också kommer med ett par och jag har redan tagit emot flera klappar av kompisar...tack alla som ger, det är roligt att Ebba är så populär ;)

Det har varit full rulle hela helgen och början av denna vecka. Julbord, klipptid, fika med vännen M, fikabesök av kusin E och sambon J, packat in cellofanpaket till vänner och bekanta och åkt runt med dem, städat, igår kväll var vi till Vårdö och hälsade på vännerna U och J. Idag har mamma och syster varit här och ikväll ska jag baka en chokladkaka till julefterrätt. Och granen ska pyntas, det ser jag fram emot! Imorgon ska vi laga mat från morgon till kväll och duka fint. Eftersom vi är årets julvärdar krävs viss insats från oss. Jag gillar det här, att det händer saker. Fika, besök, julhälsningar och julklappsbyten. Vad tråkig vintern skulle vara utan julen. Julen får igång mig, jag pysslar, donar och hittar den energi som jag tappat bort under hösten. Ett ljus i mörkret, det är vad julen är.


Såna här cellofanpaket har jag gjort. De innehåller:
- wienernougat
- citrongodis
- knäck
- chokladtryffel
- biscotti med konjak och mörk choklad
- kardemummaskorpor

Och så knöt jag de där jultaggarna jag tillverkade tidigare runt påsarna.

Baconvaccin, köttbullar, lite Ebba & julbord

Igår var jag och tog baconvaccinet. När jag satt i väntrummet och väntade på min tur att bli stucken satt en kvinna bredvid mig som just hade fått sin spruta. Hon pratade högt, alla i rummet hörde och sade "det sveeeed, skulle det ha tagit bara lite längre hade jag tuppat av" och "jag skulle hellre föda barn igen än ta den där sprutan på nytt". Jag är inte speciellt känslig, inte spruträdd eller så, men till och med min puls gick upp. Jag tänkte "herregud, vad är det här för spruta??". Min tur att få sprutan kom och det kändes...ingenting! Men det var ju en idiot att sitta och prata på det där sättet i ett väntrum där det sitter en massa människor som ännu inte fått sin spruta! Hade jag bara inte varit så mesig så hade jag sagt till åt henne...

Imorse vaknade jag med ordentlig kroppsvärk, frossa och ont i armen. Jag kände mig sjuk hela förmiddagen men det började ge med sig redan mitt i dagen. Så det blir nog bra det här.

Jag och svärmor har stekt köttbullar till julafton idag. Det blir så mycket på en gång om man ska laga all mat dagen innan. Jag lägger upp en bild på våra köttbullar, bara därför att :)


Köttbullar med kryddpeppar i, som det ska vara på julafton!

Ebba har utvecklats jättemycket de senaste veckorna. Hon är medveten, försöker charma oss genom att le, har lärt sig att man kan manipulera omgivningen om man gråter några krokodiltårar, kan sitta själv på golvet en stund och drar sig fram på golvet med armarna. Tar jag med henne till badrummet när jag ska duscha kravlar hon sig fram till vattnet och blir alldeles blöt och i vardagsrummet kravlar hon från vedkorgen till högtalarna till surroundsystemet, till eluttagen, till grejerna som ligger under vardagsrumsbordet och till vitrinskåpet och försöker öppna dörrarna och sparka på glaset...ja, jisses, det är en pärs att ha en bebis! Men jag klagar inte, det är mest av allt bara roligt! :)

Jag lägger upp ett klipp från imorse då hon kravlar omkring på sovrumsgolvet i sin pyamas och undersöker bland annat spegeln.




Imorgon kväll ska vi till Soltuna på julbord, tillsammans med min bror och hans sambo. Jag har hört bara gott om deras julbord, hoppas förväntningarna infrias! Jag ser fram emot det...mmmm...

Pepparkakor, gardiner, duns ur spjälsängen, odds & Ebba

Idag har jag och svärmor bakat pepparkakor. Jag har i skrivande stund en plåt i ugnen och den sista står på bänken och väntar. Vad gott det är med pepparkakor och ännu godare är degen! Men tid tar det att baka, det är tur att jag gillar tjocka pepparkakor, annars skulle jag aldrig orka baka färdigt...


En av plåtarna

Jag har sytt färdigt pappas alla gardiner och de 4 draperierna. Igår var jag till stan och hittade en fin kappa till hans uterum, så på kvällen sydde jag också de 15 metrarna tyg. Nu är allt klart. *pust*

Häromnatten, vid 1-tiden när jag satt i soffan, hördes plötsligt ett "DUNS DUNS". Då hade Ebba fallit ur vår säng, fötterna först och sen huvudet i golvet. Hon fick näsblod och skrek som en stucken gris. Bara någon sekund senare gick strömmen (!!!) så jag satt i mörkret med en illskikande bebis med näsblod och undrade om hon var värre skadad. Ficklampa hade vi ingen, för den vi köpt var trasig och låg i bilen i väntan på att fixas. De är konstigt hur saker händer samtidigt ibland. hur höga är oddsen liksom? Det var samma sak härom veckan när jag lånade ut min bil. Nästa morgon när maken skulle på jobb hade han punktering på ett däck på sin bil. Han fick ringa sin far, som då inte heller kunde åka till jobbet, utan istället fick hjälpa maken byta däck. Det var för övrigt den tredje bilen svärfar servade på under 12 timmar då min makes systers BÅDA bilar gick sönder dagen innan (därför hade hon lånat min).

Ebba har legat på golvet i vardagsrummet idag och tittat på när vi bakat pepparkakor. Just nu sover hon i sin spjälsäng. Några bilder från när jag lade henne nedan.


Mamma, jag är inte trött!


Eller janå, kanske lite...


Nej, nej, gå inte, stanna hääääär!!!

Några bilder från en annan dag


Sova, JAG??


Första gången med hjälmmössa och ser ut som en utomjording.

Galet många gardiner & recept på julgodis till er

Igår var jag till min far och mätte alla hans fönster och så åkte vi till staden och inhandlade gardin- och draperityger. Resten av dagen spenderade jag framför symaskinen hos pappa och jag har väl sällan varit så effektiv, för jag sydde 2 kappor till hallen, 3 kappor till köket, 3 kappor till vardagsrummet och 2 längder till sovrummet. Symaskinen jä_lades inte en enda gång! :) Hem tog jag tyg till 4 stycken dörrdraperier och idag har jag sytt 2 av dem. Min far behövde hotta upp sitt hem lite grann och textiler gör mycket för mysfaktorn. Ska åka och se om jag hittar 10 meter kappa till hans uterum också endera dagen.

Det är flera som har frågat efter recept på godiset jag gjorde med mamma i måndags. Receptet på wienernougat har jag tyvärr inte eftersom den fanns i mammas tidning. Här kommer 2 av recepten:


Citrongodis


ca. 24 stycken

100 g vit blockchoklad
4 msk vispgrädde
1 dl florsocker
2 citron, rivet skal
1 dl kokosflingor

Bryt chokladen i bitar och smält den på mycket svag värme i vattenbad. Arbeta in florsockret lite i taget, citronskal och sist kokosflingorna. Låt massan svalna och klicka den i små formar.


Chokladtryffel

ca. 50-70 stycken

250 g mörk blockchoklad
2 msk kakaopulver
175 g mjukt smör
2 dl florsocker

Rör smör och socker smidigt och blanda ner kakaopulver och smält, avsvalnad choklad. Rör smeten luftig och spritsa sedan ut små toppar på bricka med bakplåtspapper.



Schulman & Birro

I synnerhet er som har barn kan jag rekommendera att läsa Charlie Schulmans och Marcus Birros bloggar. De har båda fått sitt första  barn det senaste året och skriver med känsla och eftertanke om att vara pappa, ur pappans perspektiv. Allt Birro skriver är som på prosa; vackert och melodiöst.

För mig är en bra pappa det manligaste av all manlighet, i sin fulla äkthet. Mammor hör vi om hela tiden och jag vet själv hur det känns eftersom jag också är en sådan, men papporna syns inte lika ofta. Det är bra att det finns pappor som väljer att skriva om sina barn, om papparollen och om kärleken.

Detta är Schulmans blogg. Läs det senaste inlägget daterat 9 december "Att vara pappa kan vara ganska lätt" och också inlägget "Barn? Nejtack!" från 7 december:
http://blogg.aftonbladet.se/pappabloggen

Birro inte bara bloggar, han är krönikör på Expressen också. Här kommer en av hans krönikor:
http://www.expressen.se/kronikorer/marcusbirro/1.1799774/marcus-birro-jag-har-knackt-koden

Adressen till Birros blogg:
http://blogg.passagen.se/marcusbirro/


Nästan som på dagis & oändliga städning

Idag har jag och Ebba varit och hälsat på bekanta som flyttat in i sitt nya hus under hösten. Förutom hennes två barn kom också vännen L med sina två barn samt min BB-kompis och hennes två barn. Sammanlagt alltså 7 barn, alla under 3 år och 4 vuxna. Det kan man nog kalla rena rama dagiset! :) Roligt att träffas var det, även om Ebba var trött och famniger hela dagen. Jag är glad för att jag är i den ålder där jag nu befinner mig. Jag har alltid varit lite lillgammal och känt mig äldre än min biologiska ålder, men för första gången i livet känner jag mig nu liksom i fas med mig själv. Hus, äktenskap, bebis och fika med andra mammor. Det är livets glada dagar det!

Det är städdags nu igen. Jag är rätt pedant, plockar, sopar och torkar mest hela tiden, men städa med ordning brukar vi inte göra oftare än varannan vecka. Jag gillar när det blir rent (min man menar att jag gillar att städa också, men där har han fel). Det är jobbigt att städa, tar en halv evighet och smutsigt är det nästan redan i ena hörnet när jag städat mig bort till det andra. Nu till julen har jag (eller vi, på uppdrag av mig) städat oss igenom det mesta; köksskåp, ugn, fläkt, diskmaskin, tvättmaskin, kamin, golvtvätt, duschglaset osv. Det är stunder som denna jag är glad för att vi valde en självavfrostade frys. Nåja, det lönar sig bättre att vara glad för att vi har ett stort hus att städa istället för att bo i en liten lägenhet.


Julshopping & julgodis

Tack för att ni har gett er till känna som bloggläsare! Några nya läsare kom fram...det är roligt. Fortsätt gärna kommentera min blogg, i synnerhet nya läsare! Bloggen är ingenting utan respons!

I lördags var vi till Täby och shoppade julklappar. Vi hittade allt vi skulle ha, vilket var en lättnad. Julklappar köpta...check! En har jag dock kvar, till min man...någon som har en bra idé på julklappar till en karl på 32 år som mest bara önskar sig garage och grus till gården? Verktyg och dylikt är också ett behov, men det känns lite trist att köpa en grästrimmer till julklapp.

Idag har jag och mamma bakat julgodis. det blev knäck, wienernougat, citrongodis och chokladtryffel. Mums! Jag har med andra ord ätit mer än vad jag borde idag, det går inte att låta bli att slicka skeden :) Bara två veckor kvar av diet nu, sedan paus. Börjar känna mig något omotiverad...

Vem är ni?

Det är bra märkligt det här att blogga. Jag skriver om mitt liv, men jag vet inte vem som läser. Jag vet, jag har valt det själv, men jag kan ändå inte låta bli att undra...

Så vem är ni som läser, första gången, bara ibland eller regelbundet? Säg bara "hej" och ditt namn så jag får veta...det skulle vara toppen!

Kramar till er alla!

Luftslottet som sprängdes & vikt & vilda bebin

Igår var jag och svärmor och såg sista delen av Millenniumtriologin; luftslottet som sprängdes. Böckerna är näst intill det bästa jag läst och för att vara svensk film så är också filmatiseringen riktigt riktigt bra! Böckerna är fyllda med spänning, men också med levande karaktärer, överraskningar, naturliga repliker och trovärdiga känslor. Noomi Rapace som spelar huvudpersonen Lisbeth Salander är en tillräckligt duktig skådespelare för att ta sig hur långt som helst.

Jag kan nu meddela att jag har gått ner 5 kg sedan jag gick med i Viktklubben (totalt 23 kg sedan jag var gravid, men där räknas själva bebisen också in i kilona). Jag planerar att gå ner ett kilo till före jul, sedan försöka hålla vikten under jul och nyår och så gå ner 3 kg till efter nyår...

Ibland är Ebba helt vild, speciellt på morgnarna och så runt 11-tiden på kvällarna. Hon somnar bra på kvällarna men vaknar ett par timmar senare och är galet pigg ett par-tre timmar. Jag lägger upp ett klipp på hur det såg ut imorse.




RSS 2.0