Fastlagstisdag & grekiska köttbullar
Visste ni förresten att semlan från början åts enbart på fettisddagen under fastlagen i större delen av Sverige. Senare, när svenskarnas intresse för fastan minskade, blev det tradition att äta den varje tisdag under fastans sju veckor. I Skåne åts dock fastlagsbullen enligt traditionen enbart på fastlagssöndagen, senare även veckorna före. I dag börjar bageritillverkade semlor säljas strax efter jul (ibland till och med före jul) och finns tillgängliga varje dag fram till påsk.
Enligt en annan historiebeskrivning i muntlig tradition, var semlor från början släta bullar som var bland det enda som fick ätas under fastan. För att dryga ut denna mat började folk göra hål i semlorna och lägga in olika andra godsaker, vilket med tiden utvecklades till den vispgrädde och mandelmassa som numera anses vara det riktiga innehållet i Sverige. Detta skulle vara bakgrunden till att semlor äts från fettisdagen och fram till påsk. (Källa: Wikipedia)
Förutom ovanstående semla har jag idag också avnjutit en mycket välsmakande middag, tillagad av min man. Recept som följer:
GREKISKA KÖTTBULLAR I TOMATSÅS
Köttbullar
1 dl ströbröd
1,5 dl mjölk
1 gul lök
500 g nötfärs
0,5-1 tsk salt
1 ägg
1 krm svartpeppar
1 msk torkad oregano
200 g fetaost
Tomatsås
400 g krossade tomater
2 msk ajvar relish
0,5 tärning grönsaksbuljong i 3 dl vatten
salt
svartpeppar
lite socker
dragon
oregano
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Lägg ströbröd för att svälla i mjölken. Skala och finhacka löken.
3. Blanda färsen med salt tills den blir fast. Rör ner ströbrödsblandningen arbeta ner den tills färsen blir fast igen. Tillsätt lök, ägg, peppar, oregano och smula i fetaosten. Blanda och forma färsen till stora köttbullar. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Sätt in mitt i ugnen 10-15 minuter.
4. Koka upp pastasåsen och lägg i köttbullarna.
5. Servera med pasta eller ris