Nya pysselprojekt & goda lillajul

På Åland firar vi lillajul dagen innan första advent. Med lillajul kommer lite julmat, lite julklappar och ibland en liten gran. Vi var på den traditionsenliga julmarknaden till Kastelholm på förmiddagen (trevligt som alltid!) och sedan till makens föräldrar på middag. Åh, vad gott med julmat! Ser fram emot det inbokade julbordet på restaurang Soltuna den 18 december...

Idag har jag äntligen fått hälsa på min vän L:s nytillskott Emil. Han är en liten klimp på ca 4200 gram vilket var ungefär i mått som Ebba var när hon föddes för 7 månader sedan. Vad tiden går fort och vad stor Ebba har blivit. Och vad söt Emil var. Jag hade kunnat äta upp honom, eller åtminstone tagit hem honom.

Gårdagens projekt...


Till alldeles nybakade lilla Emil

Dagens projekt...


Juleljus till eget hus

Dålig sömn och pimpad ljusstake

Inatt (imorse) somnade jag halv 7. I vanlig ordning kunde jag inte somna och halv fyra vaknade Ebba. Sedan hade hon inte minsta lust att somna om utan ömsom pratade, skrattade, skrek, spottade ut tutten och vände sig på mage bredvid mig, till halv 7. Då var jag ganska irriterad. Ibland har jag lust att stänga in henne i en garderob och gå därifrån, men sådant gör ju naturligtvis inte kärleksfulla mammor. Man kan ju lugnt säga att jag är trött idag i varje fall.

Igår städade vi och jag började julpynta. Idag har jag pyntat färdigt. En sak saknas dock. Min kusin var snäll köpte två ljusstakar åt mig på Åhléns i Stockholm. Nu när jag satte upp dem i köket insåg jag att en av ljusstakarna använts flitigt tidigare med resultat att fyra av fyra lampor är svarta och två av dem trasiga. Det är ju alltså ett I-landsproblem, men vad irriterad jag kan bli på sånt där. Nu måste hon ju stackarn liksom gå till Åhléns för min skull igen och jag har dåligt samvete.


Två slocknade ljus...duken är tillfällig, den ska bytas ut mot en ny grå med en helröd löpare till julen.

Jag har köpt en massa nytt pynt till den här julen. Huset är ju nytt och det sväljer en del grejer. En gammal tråkig ljusstake hade jag som jag tänkte återanvända. Den såg grymt omodern ut med sina plastiga ljusmanschetter så jag plockade helt sonika bort den och ersätte dem med grönt tygband.


Pimpad ljusstake



I arbetsrummet bredvid en fjuttig liten blomma. En av få jag inte lyckats ta död på. Gröna fingrar, det har jag INTE.


Julgardiner och stjärna i vardagsrummet.


Julgubbar och ljusstake i sovrummet

I övrigt vill jag säga att nu har jag officiellt julkänsla och julstämningen finns här i huset. Vad härligt det är med juleljus.

Jultaggar, bröllop och bus med Ebba

Jag har börjat tillverka jultaggar till årets julklappar. Tanken är att jag, istället för att ge bort julblommor, ska baka lite julgott och paketera in i cellofan med snygga band och så dessa taggar.





Igår var vi på bröllop, eller rättare sagt bröllopsfest, för paret gifte sig borgerligt redan i juni. Bara unga människor var bjudna och stämningen var hög. I alkoholväg serverades endast öl, vin och avec, men det fungerade (egentligen till min förvåning) riktigt bra. Inte saknade jag starkspriten alls, tvärtom höll det det hela på en rimlig nivå :) Festen skulle avslutas vid halv 2, så vi åkte till Arken något före det. Det var riktigt roligt också på krogen, undrar när det var det senast? Det finns en fördel med att hålla tillbaka lite i vanliga fall. När man sällan går på krog blir det desto roligare när tillfälle ges och vad gott maten kan smaka när man annars bantar!

Idag har jag busat lite med Ebba. Hon är en riktig liten sockertopp och alldeles clownröd runt munnen då hon suger på tutten så hon får skavsår...



Här kommer ytterligare några bilder från kvällen. Mys på pappas mage är det här.




Förkylning & bilder på boken om Ebba

Jag har ont i halsen idag. inte mycket, men så där att det känns som om det kan vara en förkylning på gång. Man ska inte säga något om att det går bra med träningen för då får man sota med förkylning och två veckors vila. Vi som ska på bröllop på lördag. I dessa tider kan man ju inte gå på bröllop om man är förkyld. Folk lär väl springa när de ser mig...suck.

Till roligare saker. Boken om Ebba är klar. Jag lägger upp bilder. Boken innehåller som helhet fler sidor än dessa, men här är i varje fall ett smakprov. Sidorna är gjorda av både papper, tyg, knappar, band, spets och olika dekorationer. För att fästa det har jag använt lim och fotolappar. Tyget och pappret som sitter på pärmen har jag stiftat fast med stiftpistol.


Framsida.















































Delen med fotografier är inte scrappad, utan jag har bara klistrat in bilderna.
Svarta mellanblad finns mellan de olika kapitlen (boken om Ebba, fotografier och övrigt).














Alla är sjuka utom jag & julinköp & pyssel

Ebba fick vaccin mot svininfluensa i måndags på dagen. På kvällen fick hon feber och det har hon haft tills idag. När man får barn kommer man underfund med en massa saker som man inte alls reflekterat över tidigare. Ett exempel är att det är obehagligt när ens barn är sjukt. Ebba har ju inte på något sätt varit döende eller ens jättesjuk. hon har haft lite över 38 C feber och varit täppt i näsan med medföljande gnällighet. Vi föräldrar (speciellt min man ska sägas) har sprungit och kollat att hon andas varannan sekund. Vi har sovit med lampan på för att kunna ha koll på henne på natten. Hönsigt, ja antagligen, men man vet ju inte hur allvarligt sjuk hon blir förrän hon blivit frisk...

Maken har fortfarande feber, är nu inne på 5:e dagen. Till hälsocentralen fick han inte komma ifall det är svinis, men de sjukskrev honom ändå veckan ut. Inte vet jag om det är svinis, jag har ju inte blivit sjuk. Å andra sidan är det en märklig långvarig influensa han har.

Idag var jag till stan och köpte allehanda julgrejer. Däribland fanns utebelysning till en gran, en röd jullykta, bruna julgardiner till sovrummet, en grå stor julduk och en röd löpare, två röda julstjärnor till arbetsrummet, allehanda dekorationer från Sparhallen, olika pappersprylar till julklappsskapande och så lyckades jag också trycka in en liten kort svart kofta att ha på klänningen på lördag när vi ska på bröllop. Känns inte så hett med sjal just nu, har det blivit omodernt eller varför känner jag så? Jag hämtade också paketet från Ellos där bland annat pepparkaksdräkten till Ebba fanns. Den var söt som socker.

Ikväll har jag sytt upp gardinerna som ska hänga i sovrummet och pysslat med "boken om ebba" som är en scrapbookgrej med information om hennes första år i livet. Jag ska lägga upp bilder på den sen när den är klar.

Hyfsat produktiv dag med andra ord. Huvudet värker som följd.

Bästa träningen på länge & vikt

Det är så jäkla skönt att ha börjat träna igen. Som ung rörde jag knappt en muskel. Jag har hatat gymnastiken hela skoltiden. Sedan när jag flyttade till Örebro för att studera och träffade min idrottslärare till man så slog han vad med mig om att han skulle diska en månad om jag tränade två gånger i veckan i en månad. Det slutade med att jag tränade 5-6 gånger i veckan och fortsatte med det egentligen hela studietiden. Min man fick diska. När jag flyttade tillbaka till Åland och började jobba blev det svårare att hinna med träningen. I och med husbygget lade jag ner den totalt. Samma dag som vi flyttade in i huset började jag må illa. Gravid var jag och jag spydde mig igenom hela graviditeten. Jag var så svag att jag inte orkade gå upp för trapporna till övre våningen i min mans föräldrars hus (bodde där eftersom jag inte kunde stå ut i vårt målfärgsluktande hus). Jag kunde inte duscha utan att bli så trött att jag fick blodtrycksfall som kunde vara i timmar. 10 minuter var max vad jag orkade promenera. För att beskriva saken lite närmare kan jag ju säga att jag spydde 10-15 gånger i dygnet mellan vecka 7-16 och att jag sedan fortsatte spy hela graviditeten även om det långsamt långsamt långsamt blev en aning bättre. När bebisen kommit ut ville jag få må bra ett tag, äta utan att tänka desto mer på det och inte pina min kropp med någon bantning. Jag gick upp 27 kilo under graviditeten, allt under de sista 20 veckorna, för att att äta var det enda som lindrade illamåendet.

Nu, när min bebis är snart 7 månader gammal har jag kommit igång med träningen igen. Och det är så jäkla skönt. Äntligen orkar jag göra armhävningar :) De senaste veckorna har jag gymmat en gång i veckan, kört styrketräning eller dansaerobic hemma framför tv:n ett par gånger i veckan och promenerat ett par gånger per vecka. Från och med idag har jag lagt till ett gympapass på Idrottsgården på kvällen. Det är drop-in kom-igång gympa som kostar 6 euro per gång och formen är olika varje tillfälle. Denna kväll var det salsa (som aerobicform) och det var JÄTTEKUL! Dit ska jag alla gånger igen! Så skönt att röra sig till musik och det är bra mycket roligare med sällskap än att hoppa upp och ner ensam i vardagsrummet.

Den senaste veckan har jag gått ner 600 gram, så nu är viktnedgången mer rimlig. Något mer har jag kanske ätit än tidigare veckor, men inte mängder. Det finns helt enkelt en gräns på hur många dagar i rad man kan äta 2% skinkan på mackan.  Midjemåttet hade gått ner hela 7 cm (!!) senaste veckan! Snart är jag nog normalviktiga Jag igen! :)

Sushi=kolhydratbomb & sjuk make

Ikväll har vi ätit hemlagad sushi. Jag älskar sushi, kan verkligen längta efter det. När vi lagar det hemma är vi dock sådana fegproppar att vi inte vågar oss på den råa fisken. Vi äter därför sushi med kallrökt lax. Jag har trott att sushi är nyttigt, men när jag knappade in de 12 bitarna jag åt i viktklubb.se fick jag nästan en halv chock - 640 kcal, nästan bara kolhydrater! Det var ju ingen bantarmat. Nåja, det var himmelskt gott så det får vara värt det!

Min man  är sjuk. Han tog influensavaccin i onsdags (inte svininfluensa) och i fredags blev han sjuk. Feber, kroppsont, halsont och allmän hängighet. Han sade att det inte borde räknas som arbetsfrånvaro när det var från arbetet han fick sprutan, detta trots hans frånvaro imorgon. Ja, det kan man ju tycka. Om man får sådana symtom av vaccinet är det inte värt att vaccinera sig...


Kalasande och svinis

Igår fyllde min mans moster år. Hon har ett förståndshandikapp och kalaset gick av stapeln på Mirandahemmet där hon bor. Det är något speciellt att kalasa med ett helt gäng med personer med förståndshandikapp, Downs syndrom och diverse. Det är charmiga människor, men det kan jag säga, att jag skulle aldrig klara av att jobba där. Jag svarade på samma sak måååånga gånger :) Lite lustigt var det att en av gästerna gissade att jag är 23 år gammal och sedan att min man är 40. Min man svarade väldigt hastigt att han är 32... :)

Imorgon fyller min far 52 år och vi har varit där och druckit kaffe ikväll. Min bror och hans sambo var också med. Så nu har det varit en del kalasande. Jag har dock hållit mig till kaffe med tanke på vikten.

Imorgon ska jag ta en tur till Avancia igen. Läste i tidningen att man kanske kan få svininfluensa av maskinerna. Det har jag ju inte direkt lust med, men man kan inte låsa in sig hemma heller. Jag ska vaccinera mig när möjligheten finns. Det borde vara Ebbas tur nästa vecka. Enligt tidningen kan små barn drabbas hårdast av influensan. Jag vill inte att Ebba ska bli sjuk...

Annars väntar jag på att få gå till BB och snusa på nyfödd bebis. Bebisen kommer när som helst :)

Att somna på kvällarna (nätterna)

Jag är dålig på att lägga mig på kvällarna. Det har jag alltid varit. Jag kan inte somna och har aldrig kunnat. Jag kommer ihåg när jag bara var en liten flicka och låg vaken långt efter att mina föräldrar gått och lagt sig trots att inte de heller var speciellt kvällströtta. Hela skoltiden har jag försovit mig på morgnarna. Det är ett helvete att komma upp i tid till jobbet. Jag tycker inte om morgnarna, ser inte alls det trevliga i morgontidning och frukost i skumt ljus. Nej, jag vill sova.

Jag trodde man var tvungen att stiga upp jättetidigt med en bebis. Hittills har det fungerat bra att stiga upp klockan 12 på...öh, eftermiddagarna! Jag går och lägger mig vid 1-2 på nätterna. Vanligtvis vaknar Ebba och vill ha mat där runtomkring. Jag somnar kanske 3-4. Ibland vill hon ha mat vid 5 och så vid 6.30 ungefär. Så sover vi till 9.30, Ebba äter och vi leker en stund i sängen...och så kramas vi i sängen och Ebba somnar med nosen mot mig och min arm runt sig. 12 stiger vi upp.

Det sägs att man växer ifrån nattsuddandet och förvandlas till en morgonmänniska med åldern. Jag undrar när det ska hända mig?


(Och nej, det hjälper inte att gå och lägga sig tidigare, jag somnar inte ändå. Sömnstörningar kallas det visst.)

Fars dag & vikt

Igår var det fars dag och vi var till Indigo och åt middag. Makens far, syster och systers sambo var också med. Det var riktigt gott och jag blev riktigt mätt. Så jäkla skönt att få bli mätt för en gångs skull, har varit hungrig i två veckor.

Exakt 3 kilo har jag gått ner på 2 veckor idag. 6 kilo kvar att gå ner med andra ord (av totalt 27 graviditetskilon). Vikten har stått stilla sedan i torsdags, men då åt jag några godisar i lördags och en hel massa mat igår. Jag har aldrig känt ett sådant behov av godis som jag gjorde i lördags. Nu ska jag hålla igen ytterligare två veckor, sedan ska vi på bröllop och då blir det ju en massa ätande igen.

Något som kändes riktigt bra var att jag kom i mina gamla jeans igen häromdagen. Jippii!! :) I början efter graviditeten kunde jag inte ens ha storlek XL, nu kan jag ha M igen.



Ebba



Ebba i sin matstol



Ebba äter en majsbåge för första gången. De är nu stora favoriter.
Båda klippen är från 4 november.

Sneda gardiner

Jag har sytt julgardiner idag. De blev så sneda att min man frågade om jag är full när han såg dem. Jag förstår inte varför, visserligen brukar jag sy snett men inte så att det ser ut så där! Förutom att sömmarna ser ut som hej kom och hjälp mig så blev gardinerna bra. Det får duga och så hoppas jag att ingen går närmare dem än ett par meter ifrån...

Det här tyget blev det




Carmen Electra

Jag har just tränat med Carmen Electra. Eller, janå, till henne och hennes träningsvideo "Fit to strip". Det var mer styrketräning och mindre strip än vad man kunde tro. Helt okej rutin, men något få repetitioner av varje övning. Jag ställde mig på vågen idag igen. -1 kg till från i måndags, alltså på tre dagar! HA!

Juletid & julefrid

Jag har börjat fundera på och längta till julen redan, i vanlig ordning. Jag börjar vanligtvis längta till julen i oktober. Pyntet lägger jag inte upp förrän till lillajul, men sedan skulle jag gärna ha det kvar till mars. Det är ljusen jag gillar egentligen, alla ljusstakar, stjärnor och levande ljus. Och doften av gran. Finns det något bättre än att stiga upp på morgonen när det fortfarande är mörkt och tassa in i vardagsrummet där granen lyser, glittret blänker och det luktar gran?

Med ett nytt hus kommer behov av diverse nya ting, så också julpynt. För att det ska bli julefrid och inte en massa stress har jag redan beställt en julstjärna och ett rött hjärta i glas som ska hänga i ett fönster. Jag ska inhandla tyg att sy paneler till vardagsrummet av, en grå duk, röda bordstabletter, flera julstjärnor och ljusstakar och förstås ett sånt där "räkna-ner-ljus". Det är viktiga grejer det här :)

 

Ett sånt har jag beställt.

Igår efter gymmandet på Avancia tog vi en avstickare till Syrrans för att se på julgardiner. Jag vill ha röda gardiner eftersom vi har så mycket vitt hemma. Någonsorts figurer vore kul; änglar, tomtar, granar eller så. Jag hittade bara ett tyg som jag gillade. Vad säger ni om det här tyget? Är det snyggt eller lite...trist?

 

 

Julgardinerna ska hänga som 2 st 60 cm paneler på de vita som redan finns i fönstret.

Vi har en rätt dominerande fondvägg som styr alla färgval.

4.70 m hög är fondväggen!

 

Till en annan sak...en så här fin pepparkaksklänning har jag beställt åt Ebba till julen!

 


Kärlek

Det sägs så där lite slarvigt att vi lever i hårda tider; att våldet ökar, tiden med familjen minskar och att stressen tar över. Må så vara att det finns viss sanning i det, men det finns också en annan sida som verkar vara beständig. Jag pratar om kärleken, för visst finns det oerhört mycket kärlek där ute! Jag insåg inte hur mycket innan jag själv fick barn. Kärleken till barnet är oruckbar, finns alltid där och kommer alltid att göra det. Om alla känner som jag gör för sina barn måste det betyda att det finns mer kärlek än tråkigheter i världen.


Det är henne det handlar om.

-2 kg

Yepp, jag har gått ner i vikt! Jag säger ju det, viktklubb.se fungerar! 2 kg på en vecka, det är en bra början! 7 kg kvar nu...kämpa kämpa, en promenad idag och gympa framför tv:n till Zumba ikväll!


Nej, jag tänker inte ge mig denna gång!

Cancerbloggar

Jag fick en kommentar om "Vimmelmammans blogg" och att den sätter griller i huvudet. Så gör den också på mig. Vimmelmamman är en ung, snygg, trendig journalist som vimlar med kändisarna på diverse tillställningar. Hon har också en tjocktarmscancer med dålig prognos. Länk till hennes blogg finns nedan.

Men det är inte bara den bloggen, utan också andra cancerbloggar som sätter griller i huvudet. Bloggen "Som en stjärna", som också finns nedan handlar om Victor som dog i neuroblastom 1år och 7 månader gammal. Victors mamma, en tjej på lite över 20 år som nu är gravid på nytt skriver och historien är minst sagt gripande. Att Victor dog i ångest och smärtor för att sjukvården inte ville ger mer smärtstillande efter att en läkare på Akademiska sjukhuset blivit misstänkt för dråp p.g.a. hög dos smärtstillande i kroppen på ett avlidet barn, gör inte saken bättre. Victor hade en napp som var kopplad till syre och i hans sista stund fick han inte luft, utan ställde sig till och med upp för att försöka suga in syre. Victor sitter fast på min inre näthinna.

Av någon idiotisk anledning dras jag till sjukdomsbloggar och särskilt cancerbloggar. Jag har inte alltid varit så här galen, utan det började efter att jag fick barn. Med kärleken till barnet kommer oron för sjukdomar (och herregud, spädbarnsdöd!) och död i allmänhet. Kanske kan jag kontrollera det fruktansvärda om jag förbereder mig genom att läsa diverse cancerbloggar? (Hrm...).

BLOGGDESIGN

Jag har kämpat med designen på bloggen. Jag menar kämpat. I timmar och åter timmar. Här är det färdiga resultatet. Vad sägs om Josef Franks "mille fleur" som bakgrund? Jag gillar funkis och vem är mer funkis än Josef Frank?

RSS 2.0