Ugnsbakad laxfilé med smördeg

Min bror D och hans nygravida (ja, nu får jag berätta!:) sambo S var till oss på middag igår kväll. S är kock och en riktigt skicklig sådan, vilket har lett till att vi oftast bjuder in oss till dem för att få tillgång till hennes läckra mat (och efterrätter...!). Den här gången var det dock vi som ställde till kalas. Efterrätten bestod av ostbricka och huvudrätten var ugnsbakad laxfilé med smördeg, i bästa Michael Björklund/Strömsö-stil. Jag tänker inte alls ta åt mig äran för den här smaskiga saken, utan det ska min man göra som tillredde den.

Ugnsbakad laxfilé med smördeg



Till 4 portioner

4 bitar lax á 150 g
4 smördegsplattor tex 5 x 5 cm
1 lättvispat ägg
100 g champinjoner
1 dl skalad och hackad gul lök
2 msk knaperstekt bacon
1 msk tomatpuré
200 g Philadelphia färskost
ev. dill till garnering
salt
nymalen svartpeppar

Inbakad fisk blir lätt degig. Vätskan från fisken blandas med smördegen och det hela blir en enda sörja. Genom att baka smördegen och laxen skilt för sig uppnår man ett betydligt bättre resultat. Smördegen blir krispig och laxen saftig – en verkligt festlig och lättlagad rätt.

Lägg smördegsbitarna på en plåt på bakplåtspapper. Pensla mitten av smördegsplattorna med lättvispat ägg (om man penslar på kanterna reser sig inte plattorna) och baka dem sedan i ugnen på 175° till de är gyllenbruna, ca tio minuter.

Fräs champinjonerna i lite smör tills all vätska är borta och champinjonerna är gyllenbruna. Tillsätt den hackade löken, bacon och tomatpurén. Vänd sist ner färskosten. Smaka upp blandningen med salt och peppar. Salta och peppra fiskbitarna och lägg dem i en ugnsfast form. Fördela färskostblandningen på laxbitarna. Baka dem i ugnen 150° tills laxens innertemperatur är 48°.

Skär de bakade smördegsplattorna på mitten och lägg de bakade laxbitarna på den ena biten. Toppa med den andra smördegsbiten och garnera med lite plockad dill.

Servera till exempel med pressad potatis.

Kommentarer
Postat av: Linda E-J

vi lagade oxå inbakad laxfile igår =) men ala gordon ramsey stil. Riktigt mumsigt det med...

2010-01-17 @ 14:40:12
Postat av: Jonna

Det receptet har vi också använt en gång, men det här är faktiskt ännu bättre. Det blir, som det står i receptet, bättre när man bakar smördegen och laxen skilt.

2010-01-17 @ 16:28:33
URL: http://himmelapannkaka.blogg.se/
Postat av: Linda E-J

ska prova laga er variant nån gång =)

2010-01-19 @ 12:45:29
Postat av: Susanna

Tack för senast! trevligt som vanligt:) ja ska prova att laga de själv nån dag snart...för de va verkligen gott!

2010-01-19 @ 17:34:08
Postat av: Jonna

Susanna: tack själv! :)

2010-01-19 @ 21:53:22
URL: http://himmelapannkaka.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0